Friday, June 17, 2011

Cuptorul cu microunde si efectele lui

Doresc ca acest articol sa fie un studiu mai aprofundat asupra efectelor microundelor asupra alimentelor şi implicit asupra organismului uman.


Microundele sunt unde electromagnetice, generate de instalații electronice, ce au lungimea de undă cuprinsă între 30 cm si 1 mm. În mod corespunzător frecvenţa variază intre 109- 3x1011 Hz.. Se subimpart in unde decimetrice, centrimetrice si milimetrice.
Microundele sunt folosite pentru transmiterea semnalelor de telefonie, televiziune şi cele de date de-a lungul  pământului sau către sateliți.

Radiația este fenomenul de transmitere a energiei cu ajutorul undelor electromagnetice. Undele electromagnetice sunt emise de atomi sau molecule datorită descompunerii nucleare.

Energia microundelor este preluată de moleculele bipolare, mărind agitaţia termică a acestora şi implicit la creşterea temperaturii.
Moleculele bipolare sunt moleculele care au o parte încărcata pozitiv şi o parte încărcată pozitiv. Apa este substanţa cea mai răspândită în alimente.
Timpul de încălzire diferă de la un aliment la altul deoarece capacitatea de absorbţie a microundelor este diferită. Datorită faptului că energia produsă de magnetronul din cuptorul cu microunde este limitată păţile de alimente cu grosime mai mare nu mai pot fi încălzite. Acest fapt duce deasemenea şi la arderea altor părţi de alimente.
Prin urmare producătorii de cuptoare cu microunde recomandă ca alimentele care se supun încălzirii să aibă formă şi mărime asemănătoare.

În urma cercetărilor efectuate în Instititul de Tehnologie Radio din Klinsk, Bielorusia a rezultat că prepararea hranei în cuptoarele cu microunde pentru consumul uman produce:
  • formarea d-Nitrosodiethanolamine în alimente, substanţă cunoscută ca agent cancerigen;
  • creşterea radioactivităţii în alimente;
  • destabilizarea componenţei proteinelor biomoleculare active;
  • compoziţia alimentelor se modifică ducând la probleme digestive şi destabilizarea sistemului limfatic;
  • se formează radicali liberi, în special în legume şi fructe;
  • etc. ...
Ca rezultat utilizarea cuptoarelor cu microunde a fost interzisă în anul 1976. Interzicerea a fost ridicată după Perestroika.