Monday, May 31, 2010

SISTEMUL DE IERARHIZARE ELO

Una din pasiunile mele este dansul sportiv. Pe paginile web specializate în acest domeniu există liste de ierarhizare ("Ranking List") a perechilor. Fiecare pereche are o anumită poziţie într-un clasament şi un anumit număr de puncte. După fiecare concurs, fiecărei perechi participante i se atribuie un număr de puncte (pozitiv sau negativ) care o face să urce sau să coboare în acest clasament.
Studiind modul în care se realizează aceste clasamente am descoperit că se foloseşte "Sistemul ELO" utilizat şi în ierarhizarea jucătorilor de şah.
Sistemul de ierarhizare ELO, este o metodă de calcul a nivelului de abilitate a jucătorilor, în competiţii în care se confruntă câte doi jucători, cum ar fi şahul sau go.
Numele sistemului provine de la creatorul său Arpad Elo, un profesor american de fizică, născut în Ungaria.
El a fost împrumutat şi în competiţiile cu mai mulţi "jucători".

Sistemul ELO în fotbal

In sah, conform sistemului Elo, la o diferenta de 200 de puncte, jucătorul mai puternic poate realiza un scor de 0,75 (reprezentând defapt media scorurilor asteptate).
Scorul asteptat al unui jucător reprezintă probabilitatea să învingă plus jumătate din probabilitatea să facă egal.
Formula de calcul pentru scorul asteptat (folosind curba logistică) în cazul în care jucătorul A, ce are un nivel Ra (puncte ELO), se confruntă cu jucătorul B care are nivelul Rb este următoarea:

- pentru jucatorul A;- pentru jucătorul B.


EA+EB=1
S
A - scorul obţinut de jucătorul A obţinut în urma confruntării cu jucătorul B;
SB - scorul obţinut de jucătorul B obţinut în urma confruntării cu jucătorul A;
SA+SB = 1
Formula de actualizare a punctajului de clasificare (rating):


unde C este o constantă ce reprezintă maximul de puncte ce poate fi acumulat întrun joc (16 pentru maesrii şi 32 pentru jucătorii mai slabi).
Oricărui jucător care intră în sistemul de ierahizare i se atribuie iniţial 1500 puncte.